09.12.2012

Da, pe dracu'!

În blogul ăsta scriu numai câcaturi banale, asta pentru că-l țin ca să mai proove a point din când în când. E prima dată când îl folosesc să-mi exprim un punct de vedere despre o cauză generală, reală.
Am văzut pe facebook că mai mult de 10 dintre prietenii mei au distribuit videoclipul de mai jos și, evident, am intrat să ascult și să cerctez.



Nu m-a lovit melodia în sine, cât reacțiile oamenilor la ea. Nu am nimic cu Guess Who, e un băiat simpatic și talentat care, presupun, încearcă și el să proove a point… dar nu așa, tati. Comentariile celor care au distribuit video-ul sunau cam așa: "Da!", "adevărat!", "Că bine zice băiatul ăsta", "România se duce la vale" etc. Acum mă trezesc eu și vin și zic DA, PE DRACU'!
Melodia asta susține că lumea nu mai are onoare, că, de fapt, asta e important. Că nu întelege de ce s-ar sacrifica cineva pentru țară, ca România se duce la vale și țara va muri înaintea lui Guess Who. Se ia de sistem, de cavaleri morți și susține ca România este lumea a treia, iar singurii români fericiți sunt cei plecați în alte țări.

Eu trăiesc în România și sunt fericit. Nu vreau să dau vina pe țară pentru incompetențele mele sau ale altora. România nu e o presoană de sine stătătoare ca să poți să o urăști sau să o învinovățești. România ești tu și eu și vecinul și colegul tău. România nu e vreun politician puturos sau vreun sistem defect, e o adunătură de oameni care așteaptă să li se spună ce să facă, dar e liniște. Nu cred că instrigarea la a-ți blama țara, mai ales către generația noua, e un lucru corect. Presupun că băiatul ăsta a vrut să-și manifeste nemulțumirea față de sistemul imperfect, dar nu o faci precum Capitan Obvious și spui că iarba e uscată toamna când toată lumea vede asta. Nu instrigi la ură și nepasăre mai mare, ci faci ceva în privința asta, te schimbi, căci poate, doar poate, e și vina ta.

Nu vreau să chem lumea la revoluția bunului simț în stradă sau să fac vreo adunătură de oameni care să curețe gunoiul din parc, căci situația e mai importantă de atât. Vreau doar să vă găndiți că, totuși, România e locul vostru. Încercați să-l îmbunătățiți și să-l faceți un loc în care se trăiește mai ușor, mai curat, cu oameni mai fericiți... dar trebuie să faceți asta în fiecare zi. Dacă lui Guess Who nu-i place țara în care trăiește, eu propun să o schimbăm pentru el, pentru că, am mai zis, e un băiat simpatic și merită măcar atât.

Hai să încercăm să nu mai dăm vina pe țară, să nu ne mai luăm la bătaie în trafic doar pentru că avem probleme la serviciu. Să ne calmăm și să le zâmbim istericilor, apoi să le povestim această poveste.
România nu e a politicienilor, sau a oamenilor corupți, e a ta și a celor ca tine. Poartă-te cu ei cum ai vrea să se poarte cu tine, căci funcționează, chiar funcționează. România ești tu și poți să-ți așterni cum să dormi, un lux pe care nu ți l-ai permite în lumea a treia. Poți să-i zâmbești vânzătoarei, poți să ajuți un om pe stradă, poți să întinzi o mână și să înapoiezi un portofel, căci poate, doar poate, cei care te văd vor face și ei la fel și așa vom avea o Românie pe care să o iubim și care să ne iubească înapoi pentru ce i-am oferit. Nu e nici pe aproape de "o țară ca afară", dar poate fi. Pentru generații următoare trebuie să construim oameni și caractere, apoi autostrăzi și poduri. Întâi gesturi și fapte, apoi cartiere rezidențiale și mall-uri, întâi mulțumesc, apoi cu plăcere. Onoare este în toți și când spun toți, mă refer la absolut toți romanii, până la cerșetorul care-ți bate în geam la mașină, are și el un dram de respect pentru ceva, chiar dacă e doar un câine sau o familie sau un șef înțelept sau un profesor luminat. Doar că alege să nu o scoată la iveală. Pe tine ce te diferențează de el? Ridicați capul din calculator și priviți o secundă în gol gândidu-vă că doar faptele voastre reflectă o țară întreagă. Impuritățile vor dispărea pe parcurs, dar trebuie să începem să ne deosebim, să ne ridicăm din fundul sufletului plictisit, să renunțăm la ego-ul de rahat și să evoluăm în țara pe care ne-o dorim. Altfel, nu ne-o va întinde nimeni pe tavă. Porniți de la gândul că copii copiilor voștri vor spune că sunt mândrii că s-au născut aici și că țara lor e locul lor.
Ca încheiere, vă las acest video în replică la onoarea lui Guess Who.



Numai bine!

27 de comentarii:

Anonim spunea...

Gresesti amice, guess who are in totalitate dreptate, tara asta se prabuseste de pe o zi pe alta.
Si acum serios uita-te si tu in jur cata rautate ii in oameni nimeni nu ar da nimic.

AH spunea...

Poate greșesc, amice, dar țara se prăbușește pentru că oameni ca el, ca mine sau ca tine o lasă să se prăbușească. Ideea nu e să te uiți la altul și să spui "da uite că ăla face rău", ci să-i arăți cum se face bine sau măcar să faci tu.

AdrianMuayThai spunea...

Eu sunt de acord cu tine si cred ca si baietii si fetele dela motivonti.ro sunt de aceiasi parere :D

Anonim spunea...

Da tu traiesti in Romania si esti fericit. Probabil esti vreun baiat cu o stare sociala destul de buna (cu multi bani) Te-ai gandit la cei care nu ai ce manca? La batranii care au o pensie din care isi pot permite numai mancarea, sau poate nici atat? Nu te gandesti. Toti pleaca pentru ca in Romania nu poti avea un viitor. Romania e o tara in care numai parlamentari si oamenii cu relatii traiesc bine. Asta e Romania. Imi pare nespus de rau ca m-am nascut in Romania si sunt roman, dar nu am alta cale de ales. Numai bine si sper sa nu ma judecati gresit, dar asta e parerea mea despre tara noastra. :( :(

Anonim spunea...

Felicitari, ai pus problema intr-un mod original.

De ce cred asta?

Ei bine, doresc sa subscriu la cele spuse de tine si sa adaug ca artisti ca 'Guess Who' compun melodii care reflecta modul in care gandeste societatea la un moment dat pentru ca acestea sa placa la un numar cat mai mare de ascultatori.

Evident, este un cliseu asta ca o ducem rau, sunt sigur ca exista destule studii empirice care dovedesc ca oamenii tind sa gandeasca asa datorita unor factori negativi prezenti in viata de zi cu zi.

Romania nu este o tara din lumea a treia, daca exista o astfel de clasificare, iar dovada ce tin sa o impartasesc este ca eu, student roman, nu pot beneficia de burse precum studentii din tari subdezvoltate (sau in curs de dezvoltare) e.g. Moldova. Sunt o multime de scoli de vara, practici etc. care prevad burse pentru cetateni ai unor astfel de tari, si de fiecare daca cand deschid pdf-ul sa vad daca ma incadrez acolo observ ca Romania nu apare :(

Numai bine!

AH spunea...

Nu sunt vreun băiat cu stare sociala bună, sunt doar un om fericit și am ales să mă înconjor de alți oameni fericiți. Nu categorisesc lumea dupa bani. România e țara în care DACĂ VREI poți să trăiești bine și fericit, dar nimeni nu se chinuie pentru nimic, toți așteaptă să primească ceva, orice.

Într-adevăr, nu sunt burse bine puse la punct pentru studenții români, dar pot fi dacă te chinui să scoți asta în evidență.

Acum, mă chinui eu să schimb o lege absurdă în România și voi reuși, doar pentru că vreau și că I give a shit.

Fărâmită Lambru ! spunea...

Lasa-l pe guess who ! ia de-aici si baga la cap Muzica nu bisniss :) pace! :))

Fărâmită Lambru ! spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=AOWaRqi31zY

Anonim spunea...

Nu stiu cine il poate contrazice pe guess who in privinta asta, si ce transmite el in melodia asta este doar o parte din crudul adevar, realitatea e si mai dura e chiar lumea a treia aici, si nu zice nimeni ca e devina Romania ca loc ci tot sistemul si mentalitatea de aici, sunt devina.

Anonim spunea...

da toti gandesc imtr-un mod foarte bine pus la punct,adica cel "copy,paste"asa suntem noi romani facem ceea ce vedem la altul!poate ca nu moare onoarea ci lenea de a gandi,de a invata ceva nou si nu la porcarii ci facand o fapta buna,desi nu am dreptul,imi pun si eu intrebarea eu daca vad toate acestea ce se intampla ce fac eu k sa opresc toate acestea?dar uneori imi mai fac si timp liber si mai rup de la tigari si iau ceva de mancare unui copil sau unui batran,problema se pune in fel;ul urmator u ce faci ca sa nu fie o tara asa blamata!da si melodia e pana la urma un mod de asi transpune un mesaj.vreti politiceni corecti,poate o sa aveti cand o sa fim uniti!momentan fiecare e pt el!IAR PT FINAL NU UITA CA MANA PE MANA SE SPALA!IAR DRACU NU E ASA DE NEGRU!

Anonim spunea...

Da am sa mai postez si un link care e ffff adevart.



http://www.youtube.com/watch?v=bErRqum1dSA

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Bă, eu iti dau dreptate la tot ce ai spus, cu excepția unui lucru pe care personal îl cred diferit: Guess Who nu e un băiat ”simpatic și drăguț”. Sincer, părerea mea este una cu totul diferită; dar prefer sa păstrez liniștea.

Pace!

Anonim spunea...

Cititi ce zice Sergiu Nicolaescu de la minutul 2:40
Acolo e mesajul...

Anonim spunea...

Omu asta incearca sa ne arate ca daca ne unim impotriva nesimtirii si celor care ne fura putem avea o tara mai buna.Noi suntem ca un arc,astia ne calca in picioare si ne-au calcat atatia ani,dar la un moment dat o sa rabufnim si o sa-i lovim de 10 ori mai tare decat ei pe noi.Din acest punct de vedere trebuie privit acest lucru,asa ca mai ganditi-va. Pace

Marius Ciobanu spunea...

Auzi..."In Romania e greu" , bah baieti, bag de seama ca voi habar nu aveti cum este "afara"!
Intr-o comunitate de Romani in Germania se intampla cam asa: O romanca se duce la vecina ei (tot romanca) sa ceara un ou pt a pune la ciorba, ca deh asa suntem noi gatim bine, ii da oul si dupa 2 zile s-a dus sa-i inapoieze acel ou...surpriza suna si nu-i mai deschidea usa, suna pe telefon ca se vedea lunina'n casa, degeaba, dupa cca o saptamana acea fam. isi aud vorbe in conumitate.
A venit aia lu...cutare la mine sa-mi ceara un ou, i-am dat si dupa 2 zile, nesimtita a venit la usa iara...nu i-am mai deschis ca daca imi mai crea inca unul!"
Cam asa este "afara".
Asa ca vedeti-va de treaba aici, puneti burta pe carte si veti avea un salar destul ca sa duci un trai destul de modest si bun.
Numai prostii nu sunt in stare si se duc "afara" cica la ....ciordit ca dupa cum bine stim romanu'i puturos de la ma-sa!!!
Daca te consideri un adevarat roman, sati aici in tara ta si pune osul la treaba si NU o sa mai avem plagiatori la nivel "inalt".

Anonim spunea...

Prea frumos ka sa fie adevarat ... "ma refer la aldoilea videoklip "... nu la Ghues

Anonim spunea...

Guess Who se refera la sistem, nu la tara noastra ca fiin lipsita de onoare. Ma rog,fiecare intelege ce vrea, insa porblema este ca noi romanii ne distantam unui de altii, dispare unitatea ce ne tine impreuna in '89 cand au iesit in strada pt libertate. Dar din pacate problemele chiar de acolo au pornit. Libertatea a fost un 'os' prea greu de 'digerat' de noi. E ca si cand ai duce un om ce nu a mancat cu saptamanile, la o masa plina de bunatati, el va incepe sa manance tot, chiar daca moare mancand. Lideri care ne-au condus, au fost si ei fomisti, prea fomisti, si in fuga disperata de se satura, au calcat ce au prins in picioare. Iubesc tara asta, sunt fericit acasa, aici imi sunt prietenii, familia, casa mea, si eu chiar vreau sa fac o schimbare, insa din cauza lipsei de unitate dintre noi, toate actiunile mele esueaza inca de la inceput. Ar trebui ca noi sa fim primi care ne schimbam, apoi sa incercam sa schimbam pe altii.

Ioan Balan spunea...

Este discutabil. Cel mai suparator e ca GW se pisa pe multcomentatul cuvant "Onoare", cuvant care a fost calcat in picioare si de parazitii intr-o piesa(intradevar ceva mai subtil). Din punctul meu de valoare piese de genul asta intradevar dauneaza tarii. Atitudinea negativista, ca aici nu se poate nimic, ca aici nu misca nimic, creeaza o opinie publica si generala din pacate. Nu sunt un nationalist atat de convins, dar consider ca onoarea intareste identitatea unui popor, odata cu obiceiurile(cultura, folclor), lucruri la care am cam cedat odata cu intrarea in UE. Asta e. Eu zic, daca vreti o tara mai buna, n-aveti decat sa incepeti voi sa faceti ceva, de la a nu va mai arunca tigarile si pungile pe jos, la a nu-ti fi rusine sa ajuti pe cineva pe strada(fie el si un om beat). Eu am inceput cu mine si ma simt destul de ok. Salut!

Elena spunea...

Poate ca am devenit un popor ce tinde sa gandeasca negativ...insa nu trebuie sa uitam ca intotdeauna putem sa gasim puterea de a zambi,asta daca vrem!!! Traim asa cum traim...insa daca toti am lua-o atat de dramatic,unde am ajunge? Multi dintre romani nu au cu ce sa isi duca traiul de zi cu zi si tot optimisti sunt!!! Ei cum pot??? Asa ca,avem osmeni cu onoare,bun simt si cu suflet bun...modele demne de urmat!!!Eu una,cunosc foarte multe si sunt mandra de acest lucru:) P.S: Doza de Has...love u si sunt mandra de voi! va poopicesc

Marian spunea...

Probabil ca melodie asta nu este facuta pentru tine

Traim in realitati diferite se pare

In realitatea care o vad eu, observ oameni ce trebuie sa mituiasca medicii pentru a fi tratati, batrani care isi lasa pensile in medicamente samd

Anonim spunea...

"gues hu" ne vorbeste despre onoare ?
patetic

Anonim spunea...

Adevarat

Sebastian Lucaci spunea...

Videoul postat de tine este cel mai frumos posibil si demonstreaza cum poti prin puterea exemplului personal sa schimbi oamenii!!!

@AH: Ce lege vrei sa schimbi? Intreb de curiozitate.. Poate iti dam si noi o mana de ajutor.

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=4xu1tkect4I cineva care chiar vrea sa ajute romania in special tinerii sa nu-si uite originea nu sa ii indemne la ura si droguri si .... ce melodii mai are el

Anonim spunea...

Văd o grămadă de anonimi care susţin ca România se duce la vale şi ca, pentru români, singura scăpare este să plece în afară.

Uitaţi-vă la toate ţările "bune" şi spuneti-mi că sunt perfecte. Peste tot există probleme şi lipsuri. Diferenţa dintre români (şi aici mă refer la mentalitatea poporului) şi alţii este că alţii chiar încearcă să-şi acopere aceste lipsuri şi nu aşteaptă să li se dea.

Acum asta este! Bănuiesc ca ne este mai uşor să ne păcălim că ţara asta se duce la vale şi ca noi, românii, nu avem absolut nimic ce să -i facem.

Anonim spunea...

Romania se duce pe p**a din cauza:
1)Din cauza impozitelor inepte care fac multe firme mari sa plece din tara si pe multi romani sa isi mute firmele in bulgaria(bani pierduti care ar fi trebuit sa intre la buget)
2)Lipsa de drumuri face ca totul sa se miste foarte incet ...sa platesti orice mai mult decat valoreaza pt ca platesti traspotul la orice cumperi si plus nimeni nu investeste intr-o tara fara drumuri
3)Lipsa de interes pt a schimba ceva (axact ce zici tu) ...suntem toti pasivi si incercam sa ne mintim ca e bine asa cum e!
4)Lipsa educatie... in romania simtemul de educatie e praf
5)Toate problemele in romania nu se rezolva facand ceva ci doar prin inasprirea legilor(de aici intelegi tu ce inseamna)

Asa ca despre ce vorbim ?


Powered By Blogger

Concluzie

Adevarul care nu distruge creatura, nu e adevar.